EKOa meille kaikille
Kierrätys on nyt ja tulevaisuudessa avainoivallus ympäristön ja luonnon turvaamisessa. Kierrätys on mahdollista meille jokaiselle yksilönä ja siksi sen vaikutus koknaisuudessaan on merkittävä. Kierrätys on konkreettista luonnonsuojelua meidän jokaisen osalta, koska me yksilöt voimme kaikki kierrättää – ainakin jotakin!
Pieniä esimerkkejä pienistäkin kierrättämisen vaikutuksista, kun sitä tekee yhä useampi meistä. Omilla pienilläkin toimilla ja valinnoilla on paljon välitöntä vaikutusta ympäristön ja luonnon eduksi.
Tiesitkö että lähes kaikki materiaalit sopivat kierrätettynä energiajätteeksi, tai uudelleen kierrätettäviksi (esimerkiksi erilaiset muovit). Jos tarvitset muovikassia, valitse aina kierrätysmuovikassi!
- Yhden paikallisen pikaruokaliikkeen säästö muovin käytössä per vuosi jättämällä juomamukien muovikannen pois? 11 000 kg/v
- Montako prosenttia kaikista Aasiasta tuoduista vaatteista jää myymättä kokonaan? 70 %
Mitä ikinä hankitkin, käytä sitä aina mahdollisimman pitkään, mielellään niin kauan kuin se kestää käyttöä. Jos luovut hankinnoistasi etuajassa, vaikka se olisi vielä käyttökelpoinen, kierrätä tai lahjoita se eteenpäin! Hanki siis vain vaatteita ja tavaroita, joista pidät ja joita käytät.
VAIHTOEHTOJA VALINTOIHIN
- Valitsenko kierrätysmateriaalin, kierrätettävän materiaalin vai kokonaan uuden synteettisen tai luonnon materiaalin? Muistathan, että kaikki suuret määrät luonnon materiaaleja (puu, kaislat, rottingit, jäkälät, kivi, … myös kuluttavat ja kuormittavat luontoa. Luonnon materiaalien kiertokulku luonnonmukaisesti on rajallinen ja pitkäkestoinen ajanjakso, eikä nykyajan kulutustottumukset, tuotteiden käyttäikä ja kulutusmäärät millään tue luonnon materiaalien ekologista ja luonnon mukaista tuotantoa ja uudistumista. Valitse siis aina jo kierrätetty materiaali, jos se suinkin sopii tarkoituksiisi ja tuotteesi on saatavissa kierrätysmateriaalista.
- Valitsenko kotimaisen tuotteen, vai tuontituotteen? Lähellä tuotettu on moninkertaisesti luonto- ja ympäristö-ystävällisempää, kuin tuontituotteet. Kaikkien tuotteen alkupään tuotantoon liittyvistä asioista, ongelmista, menetelmistä, työolosuhteista, työvoimasta jne on täällä todellisuudessa hyvin vähän varmaa ja todenperäistä tietoa. Joissain maissa halvan työvoiman käyttämistä perustellaan laajalla köyhyydellä ja että juuri kyseinen halpatuotanto toisi heille jonkinlaista toimeentuloa esimerkiksi ihmiskaupan sijaan – todellisuudessa halpatyövoimaan liittyy hyvin usein riistotalous, joka tarkoittaa pahimmillaan ettei näille makseta työstä yhtään mitään ja työ on pakkotyötä. Tällaisissa olosuhteissa ei tietenkään ympäristöarvoillakaan ole mitään merkitystä, joka näkyy tuotannon tiloissa, laadussa ja ympäristön tuhoamisena mm. toiminnasta tulevilla jätteillä ja raaka-aineiden kuormituksena. Mieti aina tarkempaan valintoja tuontituotteiden kohdalla!
- Valitsenko kierrätysmuovikassin, kestokassin, paperikassin vai minkä? Uudesta muovista tehty kertakäyttöinen muovikassi on aina huonoin vaihtoehto. Kierrtästysmuovikassi on paperikassia parempi vaihtoehto, sillä se on jo kierrätetty eikä siihen ole käytetty uutta materiaalia luonnosta. Kierrätyspaperista tai kierrätyskartongista valmistettu kassi on myös hyvä valinta uudelleen käytetyn materiaalin ja hävittämisen kannalta. Kestomuovikassin etu on pitkä-ikäisyys (henkilö käyttää yhtä kassia lukuisten kassien sijaan), mutta huonoja puolia on uusi materiaali ja hävittäminen. Osan kestokasseista voi kierrättää muovinkeräysastioissa uudelleen (tarkista kassin merkinnät). Mikä olisi paras? No ekopärekori, jossa materiaali on jo kierrätetty, se on kestävä ja käyttöönsä sopiva ja se on ekologisesti hävitettävissä!
VINKKEJÄ EKOLOGISIIN TUOTETARINOIHIN